top of page

BIOGRAPHY

Kuljettaja:                          Elias Niskanen                   

Syntymäaika:                     29.5.2000

Sähköposti:                       elkku.niskanen@gmail.com

Seura:                                Kuopion Urheiluautoiijat

2022 GT4 SuperCars

Suomen radoilta lukuisia mestaruuksia ja muita mitalisijoituksia, sekä vuonna 2020 kansainvälisen Lamborghini Super Trofeo Euroopan mestaruus -sarjan hopeamitalin saavuttanut Elias palaa koronatauon jälkeen kansainvälisille kilparadoille.

 

Elias ajaa kaudella 2022 Mercedes AMG GT4 autolla Etelä-Euroopan GT4 SuperCars ratasarjan. Elias hakee sarjan mestaruutta portugalilaisen Manuel Giãon kanssa.

Screenshot_20221121-062245_Pivn lehti.jpg
Niskanen_2_edited.jpg
Screenshot 2022-05-17 at 17.47.37.png
2020 Lamborghini Super Trofeo PRO-AM

Elias siirtyi urallaan eteenpäin GT-autoihin ja kilpaili kaudella 2020 Lamborghini Super Trofeo Euroopan mestaruussarjassa PRO-AM -luokan mestaruudesta. Tiiminä toimi saksalainen Leipert Motorsport, kalustona on 620 hevosvoimainen Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO -auto ja autokunnan toisena kuskina toimii Mikko Eskelinen. Elias ja Mikko saavuttivat EM-hopeaa!

EM-hopean lisäksi Elias ajoi Formula Open Finland Cupin voittoon maksimipisteillä.

"Haaveenani ja tavoitteenani on autourheilun huippu ja saada siitä ammatti"

Screenshot 2021-08-17 at 09.53.26.png
Screen Shot 2020-08-21 at 10.00.27.png
Screen Shot 2020-08-11 at 15.36.49.png
2019 Aasian kansainvälinen Formula Renault AFR-sarja

Formula Renault on seuraava askel pienempien formulaluokkien F4 ja Formula Fordin jälkeen. PS-Racing on suomalainen tiimi, jonka omistaja ja tallipäällikkö on Pekka Saarinen. Tallin kotipaikka on Kiinassa Zhuhain kansainvälisellä moottoriradalla.

 

Kausi alkoi voitolla ja keskeytyksellä selkeästä johtoasemasta tekniseen vikaan Kiinan Zhuhain radalla. Kausi päättyy 5. joulukuuta Zhuhai Kiina. Kokonaistilanteessa Elias on neljäntenä ennen viimeistä kisaviikonloppua.

 

Tehtiin päätös keskittyä jo tulevaan ja Elias jättää viimeisen kisaviikonlopun ajamatta. Vuodelle 2020 tähtäimessä on siirtyminen GT- autoihin. Niinpä Elias suuntasi Barcelonaan testaamaan vauhtiaan Lamborghini Huracan Super Trofeo GT-rata-autoa Mikko Eskelisen ja saksalaisen Leipert Motorsport tiimin järjestämään ns. Shoot Out -tilaisuudessa.

 

GT-sarjat Aasiassa ja Euroopassa kasvaa nopeasti ja tarjoaa kuljettajapaikkoja nopeaksi osoittautuneille kuljettajille. Useimmat Aasian FR-sarjassa menestyneet kuljettajat ovat viimevuosina siirtyneet GT-sarjoihin ja saavuttaneet tätä kautta autourheilusta ammatin itselleen. Aasia on kasvava markkina-alue myös autourheilussa ja kuljettajamarkkinoilla.

Screen Shot 2019-11-18 at 12.34.44.png
Screen Shot 2019-11-18 at 17.58.37.png
2018 Formula Ford luokkaan Rata SM-sarja

Paluu Rata SM-sarjaan HMH-Racingin tallin kuljettajaksi. Kaudella 2018 ajettiin kahdeksan kilpailulähtöä Ford-malja ja Rata SM-sarjoissa yhteensä, joista tuli kuusi voittoa, sekä kaksi kakkossijaa. Elias ajoi myös Alastaron radalle rataennätyksen, Elias sinetöi mestaruuden Alastarossa.

2017 SMP F4 NEZ

Teknisten murheiden sävyttämä kausi. Kauden avauskilpailussa Sotchissa vauhti oli kohdallaan tuoden hyvät sijoitukset. Loppukautta varjostivat lukuiset tekniset ongelmat joiden johdosta kaksi viimeistä osakilpailuviikonloppua päätettiin jättää ajamatta. Kaudesta pettymysten jälkeen hyvänä asiana jäi kuitenkin ajovalmennus.

Kauden päätteeksi ajettiin myös yksi kilpailuviikonloppu Rata Sm-sarjassa Henry Naaskon formula Fordilla HMH-racingin tallista. Parhaana tuloksena toinen sija aika-ajossa ja yhdessä kilpailulähdössä.

2016 Formula Ford luokkaan Rata SM-sarja

Elias siirtyi myös Seinäjokelaisen HMH-Racing tallin kuljettajaksi kauden tavoitteena kirkastaa kauden 2015 hopea Suomen mestaruudeksi. Rata SM-sarjassa ajettiin 13 osakilpailua joista tuli 8 voittoa, sekä lukuisia podiumsijoituksia. Elias ajoi myös Kemoran ja Ahveniston radoille rataennätykset, eli nopeimmat kierrosajat joita Formula Fordilla on kyseisillä radoilla kilpailussa koskaan ajettu. Elias sinetöi suomenmestaruuden nimiinsä triplavoitolla Alastarossa ennen kahta viimeistä osakilpailua Ahvenistolla.

 

2016 Elias ajoi Espanjan F4-sarjan viimeisen osakilpailun Jerezissä RR-racing tallin autolla. Vain kahden virallisen harjoituksen jälkeen vauhti parani kilpailussa erä erältä ja Elias ajoi hyviä kilpailukykyisiä aikoja parantaen koko viikonlopun ajan. Harmittavasti finaalin ensimmäisessä mutkassa etusiipi vaurioitui ja kisa jäi siltä osin kesken.

2015 siirtyminen Formula Ford luokkaan Rata SM-sarjaan

Elias oli poikkeuksellisen nuori kuski muiden kuljettajien joukossa, kuitenkin kauden avauskilpailussa Ahvenistolla vielä 14-vuotias Mäkelä Racing-tiimin kuljettaja ajoi hienosti aika-ajon kolmanneksi.

 

Vahti ja nopeus kasvoi kauden edetessä niin hienosti että Elias varmisti kauden viimeisissä osakilpailuissa Kemorassa kokonaispisteissä toisen sijan RATA SM-sarjassa.

 

Myös kauden päätyttyä käytiin Espanjassa Koiranen GP:n formula 4:sta testaamassa. Testit menivät hienosti ja Aaro Vainion loistava ajovalmennus antoi paljon eväitä tulevaisuuteen.

 

SM-hopea toi taas myös kutsun AKK:n järjestämään mestareiden iltaan tammikuussa Jyväskylän Paviljonkiin muiden menestyneiden ja palkittavien Suomalaisien autourheilijoiden joukkoon.

2009 - 2014 Karting

2014

SM-sarjassa ilman jatkuvia teknisiä moottorimurheita olisi Elias taistellut mitaleista, lopulta 7. sija ei ollut se jota haettiin.

 

Porissa kauden avauksessa keskeytykset jo lämmittelykierroksille eturivin lähtöpaikoilta antoivat epäonnisen suunnan koko sarjalle. Samat murheet moottorien kanssa jatkuivat koko kauden. Sijoitukset Kouvolassa 3. ja Lappeenrannassa 4. olivat parhaat yksittäiset SM-kilpailussa. Kouvolassa johdettiin kunnes viimeisillä kierroksilla menetettiin pari sijaa teknisten murheiden johdosta. Vihdissä teknisien murheiden jälkeen finaalin takarivin lähtöpaikka, hieno nousu kuitenkin finaalin viidenneksi. Vauhti oli koko kauden kohdallaan, mutta pitänee muistaa että tämä on moottoriurheilua ja tekniikan tuomat murheet kuuluvat lajiin.

 

Ulkomailla ajettiin uuden luokituksen moottorilla jotka toimivat meillä moitteettomasti ja avaten mahdollisuuden myös tuloksiin. Kauden avauksessa Italiassa Margutti Trophy ajoi Elias finaalipaikan 76 kuljettajan joukosta ainoana suomalaisena. Harmittavasti vain finaalissa pieni kontakti ohitustilanteessa johti tekniseen vikaan ja keskeytykseen.

 

Kauden paras tulos tuli sitten Norjassa. Euroopan pohjoisen alueen mestaruuskilpailuissa ( NEZ ) kaikki meni lähes nappiin, lopputuloksena kolmas sija. NEZ-palkinto toi myös kutsun AKK:n järjestämään mestareiden iltaan tammikuussa Jyväskylän Paviljonkiin. Siellä muiden menestyneiden Suomalaisien autourheilijoiden joukossa tunnelma oli hyvä.

2013

Siirtyminen jo suurempiin autoihin KF3-luokkaan, Porista "rookikuljettajlta" hyvä sijoitus 6.

2012

Siirtyminen maineikkaan Kohtala Sports- tallin kuljettajaksi. KF 6 Challenge Sm-sarjan toinen, kartingliiton mestaruussarjan toinen, kevätpäräyksen voitto Porista.

2011

Siirryttiin KF 6-luokkaan, voitettiin SavoCup, Kartingliiton mestaruussarjassa kolmas, sekä ennen kesäkautta käytiin myös ensimmäisen kerran talvella harjoittelemassa Italiassa.

2010

SavoCupin-sarjan voitto ja em. kilpailujen lisäksi jo ajettiin mini luokassa myös kansallisia kilpailuja, joissa paras sijoitus oli toinen arvostetussa ja perinteisessä Porista syksyn syyspäräyksessä.

2009

Elias ajoi ensimmäisen karting kilpailun, joka oli Savo-Cup sarjan osakilpailu Joensuussa. Edellisenä lauantaina hän kävi harjoittelemassa pikkuminiluokan autolla 236 kierrosta yli kilometrin pituista rataa!!! Sehän poiki hyvän tuloksen eli hän voitti ensimmäisen kilpailunsa, sekä sittemmin koko sarjan SavoCup-sarjan.

savon sanomat 9-5-2011_edited.jpg
bottom of page